10x betere Facebook Live video’s met deze gear voor je smartphone of PC.

Ben jij al een Facebook Live Pro?


 • Je hebt de FB Live Starterguide gelezen
 • Je zit minimaal op niveau 2
 • Je bent goed zichtbaar in beeld
 • Je kijkers kunnen je goed verstaan
 • Je camera staat op een statief
 • Je kijkt in de lens, niet naar het scherm
 • Je hebt je live video gepromoot
 • Je hebt veel interactie met je kijkers

Gear voor Facebook Live op je smartphone

Microfoons voor smartphone live video’s

Wist je dat het heel belangrijk is om goed hoorbaar te zijn met Facebook Live? Ruim 80% van de indruk die mensen van je krijgen wordt beinvloed door geluid. Als je niet te verstaan bent dan zullen mensen heel snel wegklikken.

Dof geluid, kraken, te zacht of te hard… allemaal heel vervelend.

Welke microfoon is het beste voor Facebook Live?

Een professionele livestream op je smartphone maak je met de Rode Smartlav of VideoMic Me. Deze kleine microfoons werken fantastisch met je iPhone en de duurdere Android toestellen. Ze passen bovendien makkelijk in je zak, dus je neemt ze zo mee op reis.

Er zijn goedkopere microfoons (die kosten ergens tussen €10 en €20 minder dan de Smartlav en VideoMic Me), maar die hebben niet de hoogwaardige kwaliteit van die Rode biedt.

Professionele filmmakers gebruiken de Smartlav omdat hij handzaam is, niet snel slijt en een fantastische geluidskwaliteit heeft. En mocht hij wel stuk gaan, dan kost het slechts een fractie van de prijs van dure microfoons, om hem te vervangen.

Zelf heb ik altijd twee Smartlav microfoons op zak als ik aan het filmen ben. Zowel voor live video’s als voor normale video’s is hij perfect.

Smartlav gebruiken voor DSLR’s en camcorders

Met de SC3 adapter is de Smartlav te gebruiken bij normale camera’s met een minijack audio ingang. Ook kun je een verlengkabel kopen van 6 meter, waarmee je verder weg kunt staan van je smartphone of DSLR, en nog steeds goede geluidskwaliteit krijgen met de Smartlav.

De Rode Smartlav+

Ideaal voor:

 • Interviews
 • Meer afstand van de camera
 • Onderweg (fiets/auto)
 • Luidruchtige omgeving
Koop de Smartlav bij CameraNu. Klik hier.Rode Smartlav bekijken
De Rode VideoMic Me

Ideaal voor:

 • Meer dan twee mensen in het shot
 • Smartphone in de hand
 • Livevloggen
 • Buitenlucht (met windkap)
Koop de Smartlav bij CameraNu. Klik hier.VideoMic Me bekijken

Je camera stabiel houden tijdens de Facebook Live uitzending

Een statief helpt om je smartphone stabiel te houden tijdens het filmen van je Facebook Live video.

Wat onderscheid jouw video’s direct van amateur livestreamers? De kwaliteit van je beeld! Zonder statief moet je je camera in de hand houden, waardoor alles om je heen beweegt. Geen seconde sta jij helemaal stil. Dit is heel vervelend om naar te kijken. Kies daarom voor een statief met een houder voor je smartphone, zodat je je camera kunt neerzetten.

Een statief hoeft niet duur te zijn. Let er wel even op dat je een statief koopt dat op ooghoogte kan komen. Kijk daarvoor in de beschrijving van het product naar de maximale lengte.

Een statief voor je smartphone

Je hebt statieven in veel verschillende prijsklasses. Zolang je niet van plan bent om bewegingen te maken met de camera, is een goedkoop statief voldoende.

Let op: kies een statief dat op ooghooge kan staan. Ben je klein? Kies dan de Hama.

Hama Star 63 bekijken
Velbon Videomate 638F bekijken
Je smartphone vastmaken

Een smartphone kun je niet zomaar op een statief schroeven. Hiervoor heb je een grip nodig. Er is eigenlijk maar één die in mijn ervaring echt prettig werkt. De Joby TightGrip.

Let op: heb je een iPhone 6 of nieuwer, of een grote Android telefoon? Koop dan de XL versie.

Joby GripTight bekijken
Joby GripTight XL bekijken

Goed zichtbaar zijn begint bij voldoende licht.

Dit geldt voor zowel Facebook Live op je smartphone als Facebook Live op je computer.

Om te zorgen dat je mooi verlicht bent is het belangrijk om voldoende lampen te gebruiken.

Een video is niks zonder licht. Net zoals een foto in het donker niet genomen kan worden, wordt een video opgenomen door licht op een sensor te laten vallen.

Eén lamp is goed, twee filmlampen is beter. Zet ze aan beide kanten van de camera neer voor mooi egaal licht.

Als je geen licht hebt, of te weinig, krijg je veel ruis in het beeld en je bent te donker. Als mensen je niet kunnen zien is de video niet interessant en klikken ze weg. Zorg dus voor evenredige belichting.

Professioneel licht voor weinig

Omdat steeds meer mensen aan het filmen zijn, wordt de apparatuur ook steeds goedkoper. Mijn eerste lampenset koste wel €700,-. Tegenwoordig heb je voor een fractie van die prijs goed licht.

Let op: lampen kunnen heet worden. Zorg dus altijd voor een goed geventileerde ruimte en raak de lampen niet aan als ze aan staan.


Drie succesfactoren van een Facebook Live video


Boeiende content

Professionele look & feel

Verbindende interactie

Gear voor Facebook Live op de PC

Webcams en waarom jij er één moet aanschaffen

Een webcam geeft je meer creatieve vrijheid dan de camera die in je laptop zit ingebouwd.

Een webcam die zit ingebouwd in je laptop kun je niet verplaatsen. Dat is handig als je hem niet kwijt wilt raken, maar verder heb je er weinig aan.

Het is namelijk belangrijk dat je je webcam op ooghoogte kunt plaatsen. Op die manier maak je goed oogcontact met de kijker. Als je op de kijker neerkijkt komt dat overweldigend over. Zou je de camera hoger hebben staan dan je hoofd, dan kom je klein over.

Een gelijkwaardige connectie met je kijker is belangrijk. Investeer daarom in een webcam die je kunt verplaatsen. Hieronder staan een aantal voorbeelden, variërend in prijs. Duurder is in dit geval daadwerkelijk beter.

Een gelijkwaardig niveau met je kijker is belangrijk. Investeer daarom in een webcam die je op ooghoogte kunt plaatsen.Freerk Lap
HP C922 Streamer bekijken
 • Speciaal ontwikkeld voor live video
 • Uitmuntende beeldkwaliteit
 • Perfect voor (semi)professionele livestreamers

HP 4310 bekijken
 • Beste goedkopere alternatief voor de C922
 • Voldoende beeldkwaliteit
 • Geschikt voor mensen die af en toe live gaan

De microfoon die geschikt is voor elke situatie

Er zijn maar weinig microfoons zo veelzijdig als de Blue Snowball. Met deze microfoon heb je de perfecte mic voor een professionele live video op je computer.

Hoewel de meeste webcams tegenwoordig een ingebouwde microfoon hebben, is deze niet goed genoeg als je een professionele live video wilt maken. Hoe dichter bij je mond, hoe beter het geluid de microfoon binnenkomt.

Er is één microfoon die met kop en schouders boven zijn concurrenten uitsteekt.

De Blue Snowball heb je in verschillende kleuren en prijsklasses. De kwaliteit is bij ieder gelijk. Je betaalt voor de kleurtjes.

Over de schrijver

Freerk Lap is filmmaker en video trainer bij de Online Video Academy. Hij filmt al sinds 2012 voor bedrijven in Nederland en non-profits over de hele wereld.

Begin 2016 is hij gestart met Facebook Live en Youtube Live. Nu, anderhalf jaar later en na veel vallen en opstaan heeft hij de code gekraakt voor fantastische live video’s.

Klik hier om de Facebook Live Starterguide te downloaden