Hoe werkt video?

Dat een video een opeenvolgende reeks van foto’s is, zal je ongetwijfeld weten. Maar waaruit bestaat een video nu eigenlijk precies? En waarom verschilt het formaat van een video ten opzichte van een foto? De Online Video Academy vertelt je er alles over.

Geschiedenis video

De geschiedenis van de video gaat terug naar het jaar 1890. De Franse gebroeders Lumière vroegen in dat jaar patent aan op de cinématographe, oftewel een filmprojector én camera in één. In 1895 organiseerden zij de eerste publieke filmvertoning (tegen betaling) in Parijs. De films die toen werden gedraaid duurden zo’n 1 minuut per video. Doordat de gebroeders de pioniers op het gebied van video waren, worden ze ook wel de ‘oprichters van de bioscoop’ genoemd.

Wat is een frame?

Een video bestaat uit een opeenvolgende reeks van foto’s. Je videocamera maakt dus heel snel, heel veel foto’s. Deze stilstaande, losse beelden – die samen de video vormen – noemen we frames. Een camera legt meestal 25 of 30 frames per seconde (fps) vast. Hoe meer frames, hoe vloeiender het beeld van je video.

Formaat video

Hoe kan het dat één enkele foto al snel 3MB is en een video van 5 seconden slechts 10MB? We hadden vastgesteld dat een video bestaat uit zo’n 25 foto’s per seconde. Dan zou het formaat van een video toch eigenlijk 375 MB moeten zijn? Doordat een videocamera snel de beelden moet verwerken, is grootte van de foto kleiner dan een foto gemaakt door een fotocamera. Zou dit niet het geval zijn, dan zou het formaat van een video onhandelbaar groot worden.

Verschil in fps

In Europa filmen we doorgaans met 25 frames per seconde. Wil je een zeer vloeiend beeld? Film dan met 50 frames per seconde. Buiten Europa filmt men veelal met 30 of 60 frames per seconde. Veel camera’s of mobiele telefoons hebben niet meer de mogelijkheid om te schakelen tussen de verschillende frames per seconde. Zij houden 30 fps aan. Vroeger was het belangrijk dat de fps van de video matchte met de fps van de videorecorder. Tegenwoordig is dit niet meer het geval.

Gratis kennisbank

Op zoek naar meer informatie omtrent het maken van video’s? In mijn gratis kennisbank deel ik wekelijks informatievideo’s over uiteenlopende onderwerpen. Volg me op Facebook, Twitter of LinkedIn voor meer gratis tips over online video.