geluid video

Zo realiseer je goed geluid bij je video!

Goed geluid is nog belangrijker dan goed beeld. Hoezo? Geluid bepaalt namelijk 80% van het gevoel dat men heeft bij jouw video. Ruis, wegvallend geluid of een overdreven galm kan ervoor zorgen dat men afhaakt bij het bekijken van jouw film. Geen paniek! Ik leg je uit hoe je eenvoudig goed geluid kunt realiseren.

Gebruik een externe microfoon

Hoewel filmen met je smartphone een aanrader is, is het gebruiken van de microfoon van je telefoon dat juist niet. De microfoon van je smartphone is namelijk een omgevingsmicrofoon. Deze registreert dus veel omgevingsgeluiden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wind en pratende mensen. Een mooie én betaalbare optie voor goed geluid is de Rode Smartlav microfoon. Deze dasspeldmicrofoon is te gebruiken bij opname door computer, smartphone, videocamera en fotocamera met videofunctie. Standaard is de Smartlav alleen te gebruiken met smartphone. Voor gebruik bij de andere apparaten heb je een adapterkabeltje nodig: de SC3.

Check je smartphone!

Wil je de Smartlav gebruiken met je smartphone? Check dan even of deze geschikt is. De microfoon werkt met alle iPhone modellen, echter niet alle Android modellen zijn compatibel met deze microfoon. Wanneer je telefoon niet geschikt is, kun je veel ruis horen of ben je slecht te verstaan. Gelukkig heeft Rode een overzicht opgesteld met de smartphonemodellen die wel werken met de Smartlav.

Juiste plaatsing microfoon

Wanneer je een dasspeldmicrofoon gebruikt is het zaak dat je deze goed plaatst. In de bijgesloten video zie je hoe ik hem heb geplaatst op mijn overhemd. Hang de microfoon altijd over de kop en ongeveer een handbreedte vanaf je mond. Bij de Rode Smartlav is het mogelijk een verlengkabel van zes meter aan te schaffen. Zo sta je niet te dicht bij je camera, heb je een beter perspectief en kun je het volume van je geluid in de meeste gevallen beter regelen.

Tips & tricks

Hoewel een goede microfoon het belangrijkste is om kwalitatief hoogwaardig geluid te kunnen produceren, zijn er nog andere zaken waar je rekening mee kunt houden.

  • Test! Door vooraf te testen of je geluid goed wordt opgenomen kom je niet voor verrassingen te staan tijdens het editen van je video. Dit kun je doen door met je vinger op de microfoon te tikken en er in te blazen. Zo kun je horen of de microfoon goed is aangesloten. Of je nu een windfilter gebruikt of niet: het blaas- en tikgeluid dient luid en duidelijk hoorbaar te zijn.
  • Let op je omgeving. Verklein de kans op pratende mensen of langsrijdende auto’s om je heen. Let verder op airco’s, computers, koelkasten en andere machines die brommen. Zo is er geen storend achtergrondgeluid. Met een externe microfoon heb je gelukkig al veel minder last van omgevingsgeluiden.
  • Heb je veel last van galm? Plaats dan meer objecten tegen de muur. Doe de gordijnen dicht of zet matrassen tegen de muur. Het ophangen van dekens aan deuren en muren kan ook enorm helpen.
  • Wil je buiten filmen, maar last van harde wind? Er is een speciaal hoesje ontwikkeld voor de Smartlav microfoon die de wind tegenhoudt.

Gratis kennisbank

Op zoek naar meer informatie omtrent het maken van video’s? In mijn gratis kennisbank deel ik wekelijks informatievideo’s over uiteenlopende onderwerpen. Volg me op Facebook, Twitter of LinkedIn voor meer gratis tips over online video.

1 gedachte op “Zo realiseer je goed geluid bij je video!”

  1. Pingback: De beste programma's om je video te editen - onlinevideoacademy.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.